Natuurvoeding is biologische voeding die geproduceerd wordt zonder gebruikmaking van chemische middelen, dus onbespoten en zonder gifstoffen. Deze voedingsmiddelen voldoen aan kwaliteitseisen op het gebied van milieu, natuur en landschap. Om die reden wordt ook vaak de term ecologisch (beïnvloedt het gehele systeem) gebruikt.
Het eten van natuurvoeding draagt bij aan het verhogen van de levenskwaliteit en het bewust omgaan met je leefomgeving. Biologische voeding is gezond* en smaakt bovendien erg puur en lekker.
Gezondheid wordt beïnvloed door allerlei factoren. Het eten van natuurvoeding is één van de manieren om een positieve bijdrage te leveren aan je energiehuishouding en bewust met hoe jij je voedt en ‘tot je neemt’ om te gaan.
In de praktijk kun je terecht voor advies over natuurvoeding dat past bij jouw leefwijze én constitutie. Heb je vragen over natuurvoeding voor je kind, een medische klacht of sport je veelvuldig en wil je graag weten wat natuurvoeding voor je kan betekenen, dan ben je meer dan welkom.
Na het intake gesprek ga je een voedingsdagboek bijhouden. Na een aantal sessies is je ‘ nieuwe’ voeding geïntegreerd in je leefwijze. Je doet kennis op over verschillende pure producten als alternatief voor niet-biologische voeding en leert nieuwe producten kennen en gebruiken in de keuken.
*Een boeiend onderzoek is onlangs gedaan bij twee grote groepen kinderen. Biologische voeding versus niet biologische voeding. Daaruit blijkt dat kinderen die biologisch eten significant gezonder zijn dan de andere groep. Reden is niet per definitie omdat de biologische producten meer vitaminen en mineralen bevatten (hoewel deze kans erg groot is), maar omdat de niet biologisch etende kinderen meer bewerkte producten eten en zo belast worden met verkeerde stoffen voor het lichaam.
Inschrijven
Voedingsmiddelen uit de natuur
Voor alle gewone supermarkt producten zijn onbewerkte en pure vervangers te krijgen, waar we je wegwijs in willen maken. Je leert nieuwe producten te gebruiken en bekende producten te vervangen door gezonde natuurlijke varianten die je gezondheid positief beïnvloeden.
Typische natuurvoeding kan bestaan uit bijvoorbeeld bulgur, soja, kikkererwten, kiemzaden, kamut, seitan, dadelstroop, ahornsiroop, arachideolie en tahin. Verder alle groenten en fruitsoorten die je maar kunt bedenken.
Fructose -in de vorm van fruit- levert een belangrijke bijdrage aan het ‘opvangen’ van schadelijke stoffen in je lichaam. Biologisch fruit heeft bovendien geen gifstoffen op de schil. Denk bijvoorbeeld aan fruit van het seizoen zoals appels (quercitine geeft een beschermde werking voor de hersenen – zit ook in groene thee), ananas, peren, bramen, bosbessen en goji bessen. Deze laatste zitten weer boordevol mineralen.
De duizenden dierlijke- en plantaardige eiwitten die ons lijf nodig heeft spelen ieder een eigen rol. Een rijke bron van plantaardige eiwitten zijn quinoa, bruine rijst en tofu. Bij brood kun je denken aan zuurdesem, vlas, spelt of organisch gekiemd brood.
Als vervanging voor boter of broodbeleg kun je kiezen voor een natuurproduct als biologische pindakaas of tahin (amandelnotenpasta). En bij bakken en braden aan olijfolie en kokosolie. Andere bronnen van gezonde –onverzadigde- vetten (erg belangrijk voor vrouwen in de overgang) zijn lijnzaadolie, krill olie (o.a. gunstig effect bij artritis) en avocado olie. Prima dus om toe te voegen aan salades.
Onder natuurvoeding vallen ook de zogeheten superfoods. Producten met een hoge dosering aan specifieke voedingsstoffen zoals chorella, spirulina, chia zaden, macademia noten en blauwe bessen.
Aanmelden Intakegesprek
Pakket A: Pure voeding en bewegen
Buiten sporten onder begeleiding van je therapeut (Rachel) en advies over natuurvoeding, individueel op jou afgestemd…
Lees verder
Pakket B: Pure voeding en producten
Samen met voedingsdeskundige (Stefanie Klaver) breng je een bezoek aan de biologische supermarkt Marqt. Op deze wijze leer je meerdere producten kennen…
Lees verder